رشد فردی در روانشناسی

امروزه مبحث رشد فردی جایگاه ویژه ای در علوم روانشناسی دارد ، در واقع رشد فردی در روانشناسی توانسته نظریاتی اساسی و کلی را برای تمامی تایپ ها ایجاد کند . از روش های کلی رشد فردی می توان به ؛ شناسایی ارزش های خود ، شناسایی ویژگی های فعلی خود و افزایش اعتماد بنفس اشاره کرد .
رشد فردی در روانشناسی
شخصیت هر شخصی متفاوت از باقی افراد می باشد و این تفاوت ها در سنین بلوغ و رشد اتفاق می افتند ، از این رو برای مطالعه ی این مرحله ی شخصیت ساز و حیاتی ؛ زمینه ای در روانشناسی برای مطالعه ی آن ایجاد شده است . در این زمینه چندین روانشناس حاذق و با تجربه نظریاتی منتشر کرده اند که در ادامه به بررسی چندین مورد از آن ها می پردازیم . در حالت کلی توسعه و رشد فردی در روانشناسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است ، به گونه ای که برخی روانشناسان می توانند با بررسی شخص به شخص ، نسخه ای متفاوت از روش هایی برای توسعه شخصیت افراد ارائه دهند . در حالی که این تئوری ها تعداد و انواع مختلفی از مراحل و سنین مختلف را برای پیشرفت از یک مرحله به مرحله دیگر پیشنهاد می کنند ، همه آنها بر آنچه امروز در مورد رشد شخصیت می دانیم تأثیر گذاشته اند . اهمیت نوآوری در این مورد نیز کاملا مشهود است .
نظریه ها
- نظریه ساختاری شخصیت از فروید ؛ فروید نه تنها در مورد چگونگی رشد شخصیت در طول دوران کودکی نظریه پردازی کرد ، بلکه چارچوبی برای چگونگی ساختار کلی شخصیت نیز ایجاد کرد . به گفته فروید ، نیروی محرکه اصلی شخصیت و رفتار به عنوان میل جنسی شناخته می شود . این انرژی لیبیدینی سه جزء تشکیل دهنده شخصیت را تامین می کند : id ، ego و superego . شناسه ( id ) جنبه شخصیتی است که در بدو تولد وجود دارد . این ابتدایی ترین بخش شخصیت است و افراد را به سمت برآوردن اساسی ترین نیازها و خواسته های خود سوق می دهد . ایگو جنبهای از شخصیت است که وظیفه کنترل امیال id و وادار کردن آن به رفتارهای واقع بینانه است . سوپرایگو آخرین جنبه شخصیتی است که باید رشد کند و شامل همه آرمان ها ، اخلاقیات و ارزش هایی است که توسط والدین و فرهنگ ما آغشته شده است . به گفته فروید ، این سه عنصر شخصیت با هم کار می کنند تا رفتارهای پیچیده انسانی را ایجاد کنند . سوپرایگو تلاش می کند تا ایگو را بر اساس این آرمان ها طبقه بندی کند . سپس خود باید بین نیازهای اولیه id ، معیارهای ایده آلیستی سوپرایگو و واقعیت تعدیل شود .
- نظریه رشد روانی اجتماعی اریکسون ؛ نظریه هشت مرحله ای رشد انسانی اریک اریکسون یکی دیگر از نظریه های شناخته شده در روانشناسی است . اریکسون در حالی که بر مراحل رشد روانی-جنسی فروید استوار است ، تصمیم گرفت بر چگونگی تأثیر روابط اجتماعی بر رشد شخصیت تمرکز کند . این نظریه همچنین فراتر از دوران کودکی گسترش می یابد تا به رشد در کل طول عمر نگاه کند . این مراحل به ترتیب عبارتند از : اعتماد در مقابل بی اعتمادی ، خودمختاری در مقابل شرم و شک ، ابتکار در مقابل احساس گناه ، صنعت در مقابل حقارت ، هویت در مقابل سردرگمی نقش ، صمیمیت در مقابل انزوا ، زایش در مقابل رکود و صداقت در مقابل ناامیدی . در هر مرحله ، افراد با بحرانی مواجه می شوند که در آن باید بر یک کار مسلط شد . کسانی که آن مرحله را با موفقیت پشت سر می گذارند ، با احساس تسلط و رفاه ظاهر می شوند . با این حال اریکسون معتقد بود کسانی که بحران را در مرحله خاصی حل نمی کنند ، ممکن است تا پایان عمر با آن مهارت ها دست و پنجه نرم کنند .
- نظریه رشد فردی و شناختی پیاژه ؛ نظریه رشد شناختی ژان پیاژه یکی از رایجترین نظریههایی است که در روان شناسی به آن اشاره شده است . در حالی که بسیاری از جنبههای نظریه پیاژه در آزمون زمان تاب نیاوردهاند، ایده اصلی امروز همچنان مهم است: کودکان متفاوت از بزرگسالان فکر میکنند . به گفته پیاژه، کودکان در یک سری چهار مرحله پیشرفت می کنند که با تغییرات متمایز در نحوه تفکر آنها مشخص می شود. و نحوه تفکر کودکان در مورد خود، دیگران و دنیای اطرافشان نقش اساسی در رشد شخصیت دارد.
- نظریه رشد اخلاقی کولبرگ ؛ لارنس کولبرگ تئوری جالبی در مورد رشد فردی در روانشناسی مطرح کرد که بر رشد تفکر اخلاقی متمرکز بود . کولبرگ با تکیه بر یک فرآیند دو مرحلهای که توسط پیاژه پیشنهاد شد ، این نظریه را به شش مرحله مختلف گسترش داد : اطاعت و مجازات ، فردگرایی و مبادله ، ایجاد روابط بین فردی خوب ، حفظ نظم اجتماعی ، قرارداد اجتماعی و حقوق فردی و اصول جهانی . این مراحل با سطوح از هم جدا می شوند . سطح یک سطح پیش مرسوم است ، شامل مراحل یک و دو است و از تولد تا 9 سالگی انجام می شود . سطح دو سطح مرسوم است ، شامل مراحل سه و چهار است و از سن 10 سالگی تا نوجوانی انجام می شود. سطح سه سطح پسا متعارف است، شامل مراحل پنج و شش است و در بزرگسالی انجام می شود. اگرچه این نظریه شامل شش مرحله است ، کولبرگ احساس کرد که به ندرت پیش میآید که افراد فراتر از مرحله چهار پیشرفت کنند، و تأکید کرد که این مراحل رشد اخلاقی با فرآیند بلوغ ارتباطی ندارند.

روش های رشد فردی
نظریه پردازانی مانند فروید معتقد بودند که شخصیت تا حد زیادی در اوایل زندگی شکل گرفته است . با این حال میدانیم که رشد فردی در روانشناسی میتواند در طول زمان تغییر کند . تحقیقات نشان میدهد که ویژگی های گسترده یک فرد کاملاً ثابت است ، اما تغییرات به ویژه با افزایش سن افراد اتفاق میافتد . در سطح جهانی ، مردم پول زیادی را صرف توسعه شخصی میکنند، به طوری که این بازار سالانه بیش از 38 میلیارد دلار درآمد دارد ، مقاله ی ( 3 جنبه رشد شخصی چیست؟ ) می تواند روش های جامعی برای رشد فردی شما ارائه دهد . روش های رشد فردی شامل موارد زیر می شود ؛
- ویژگی های فعلی خود را شناسایی کنید : کوللا خاطرنشان می کند که خودآگاهی و تأمل بخشی ضروری از رشد شخصی است. او پیشنهاد می کند که می توانید با یادگیری بیشتر در مورد ویژگی ها، نقاط قوت و ضعف خود شروع کنید. در مورد رفتارهای خود و تأثیر آنها بر زندگی و روابط خود فکر کنید. این خودآگاهی پایه و اساس رشد شخصی را می گذارد.
- لودوویکا کولا، درمانگر CBT : اگر ویژگی های شخصیتی را که باید روی آن کار کنید را شناسایی نکنید، نمی دانید کجا باید تلاش کنید. تست شخصیت می تواند ارزیابی ویژگی های فعلی شما را ارائه دهد. یک یا دو ویژگی را انتخاب کنید تا روی آنها کار کنید که فکر می کنید به شما کمک می کند به عنوان یک فرد رشد کنید و روی آنها تمرکز کنید .
- ارزش های خود را شناسایی کنید : کوللا همچنین پیشنهاد می کند که مهم است که ارزش های اصلی خود را شناسایی کنید. شما می توانید این کار را با فکر کردن به ارزش هایی که برای شما مهم هستند انجام دهید. پس از انجام این کار، می توانید اهداف خود را اولویت بندی کنید و در مورد اینکه چگونه رفتارها و اعمال شما با اهداف و ارزش های شما همسو می شوند، بهتر فکر کنید.
- یک هدف توسعه شخصی روزانه تعیین کنید : متعهد شوید که هر روز حداقل یک کار را انجام دهید تا به رشد شخصیت شما کمک کند. این نیز نباید یک اقدام بزرگ باشد. حتی قدم های کودک شما را در مسیر درست حرکت می دهد.
- یک ذهنیت مثبت داشته باشید : کوللا توضیح می دهد که کار بر روی ایجاد یک طرز فکر رشد نیز مهم است. این به شما امکان می دهد تشخیص دهید که شخصیت برای آن سنگ تمام نمی شود و در عوض می تواند در طول زمان تکامل یابد. کوللا میگوید: چالشها را بپذیرید، از شکستها درس بگیرید و شکستها را فرصتهایی برای رشد بدانید. تغییر خود می تواند دشوار باشد، به خصوص اگر روی بخشی از شخصیت خود کار می کنید که برای مدت طولانی داشته اید. مثبت اندیشی در طول مسیر به شما کمک می کند تا به نکات مثبت و منفی آن توجه بیشتری داشته باشید. همچنین سفر را برای شما و اطرافیانتان لذت بخش تر می کند.
- اعتماد به نفس داشته باشید : وقتی چیزی در مورد خود دارید که دوست دارید آن را تغییر دهید، می توانید به راحتی اجازه دهید که نقص درک شده اعتماد به نفس شما را کاهش دهد. با این حال، شما می توانید اعتماد به نفس داشته باشید و همزمان به رشد شخصیت خود به روش های معنادار ادامه دهید، و در عین حال که به دنبال رشد شخصیت هستید، بهترین های هر دو دنیا را به شما ارائه می دهد. کوللا خاطرنشان می کند که بیرون رفتن از منطقه راحتی می تواند چالش برانگیز باشد، اما گسترش آهسته افق های شما می تواند منجر به رشد تدریجی شود. او توضیح می دهد: “گسترش منطقه راحتی شما شامل برداشتن گام های کوچک و قابل کنترل است ، و به تدریج محدودیت های خود را با سرعتی که برای شما احساس راحتی می کند، کنار می گذارید.”
دیدگاهتان را بنویسید